Een goed overzicht bij organisatiedissonantie
Het boek ‘Organisatiedissonantie, hebben wij dat?’ van Marianne Kok is met mij en ons bootje heel Nederland door geweest: Breda, de Biesbosch, Eindhoven, Maasbracht, Maastricht, Roermond, Nijmegen, Arnhem, Wijk Bij Duurstede, Utrecht, Amsterdam. Inmiddels, na de vakantie, heb ik het boek gelezen.
Geen woord te veel
Dit managementboek bestrijkt een breed scala aan onderwerpen. En de auteur gebruikt geen woord te veel. Zij heeft een hele feitelijke stijl van schrijven, het tegendeel van wollig. Dat is een kracht, het maakt het boek prettig leesbaar. Het geeft een goed overzicht en Marianne Kok heeft een nuchtere benadering. Geen hype gedoe. Het doet me soms ook wat denken aan een studieboek, dat veel onderwerpen aanraakt – en dus overzicht geeft – maar nergens echt diep op ingaat. Het is soms wat droog en afstandelijk. Sommige stukken zijn heel herkenbaar vanuit een gemeente, andere zijn meer op de profit sector geënt (zoals crisis bij te snelle groei).
Organisatiecultuur
Het hoofdstuk over organisatiecultuur spreekt me het meeste aan. Terecht merkt de auteur op dat een cultuur heel moeilijk te veranderen is, en je je beter specifiek kan richten op twee of drie aspecten van gedrag. Maar zoals bij veel andere onderwerpen is over het onderwerp organisatiecultuur – en manieren om die te beïnvloeden – veel meer te zeggen dan wat in dit handboek aangegeven wordt.
Beknopt geven van overzicht
Kortom: sterk in het beknopt geven van overzicht van aspecten die spelen bij het onderwerp organisatiedissonantie, een heel globaal beeld krijgen van een speelveld en het met elkaar in verband brengen van een aantal elementen die daarin spelen.
Op elk van die aspecten kan de lezer desgewenst voor wat meer diepgang andere, aanvullende literatuur raadplegen.
Karen van Elk, directeur, gemeente Hilversum